En dag på förskolan

Pärlan 1-3 år

På avdelningen Pärlan går 12 barn mellan 1 och 3 år gamla.

Förskolan öppnar 07:30 och vi startar vår verksamhet utomhus med lek på gården varje morgon. När vi sedan går in omkring 09:00, kan barnen själva klä av sig sina ytterkläder i lugn och ro. När barnen är färdiga i hallen, går de till badrummet för att byta blöja och gå på toaletten/pottan.

Montessorimaterialet för de minsta står vackert uppdukat på små hyllor i barnens höjd. Barnen väljer själva vilket material de vill arbeta med, men vi finns där och visar, stöttar samt inspirerar.

Där finns bland annat en övning där de får pressa mandariner till juice, en mortel att stöta skorpor med, en kvarn att riva ost med och varje dag erbjuds ett barn baka bröd.

Det finns också en spännande bollbana, pussel, motorikutvecklande material, spännande lådor att öppna/stänga samt material för språk, matematik och naturvetenskap. Det finns även en liten myshörna där de kan läsa böcker.

Vill barnen ha något att äta och dricka under förmiddagen så hämtar de fat samt glas i ett skåp. Då får de frukt och vatten som de får hälla från en liten kanna. Något barn brukar även få hjälpa till att dela frukten till sina kompisar.

Barnen dukar själva sin matplats någon gång under förmiddagspasset.

Förmiddagspasset avslutas med samling som är frivillig och på barnens villkor. Vår utmaning är att se till att samlingen är så spännande att alla vill delta. Innan dess besöker barnen badrummet och sitter på pottan eller på toaletten samt tvättar sina händer.

Klockan 10:30 äter vi lunch. Vi sitter vid små bord med en vuxen vid varje bord. Vi äter på riktigt porslin med gaffel och kniv och dricker ur riktiga små glas. På varje bord finns mat och dricka som barnen får träna på att servera till sig själva. Efter maten dukar barnen själva av och ställer disken på matvagnen. Sedan går de in i badrummet och tvättar sig.

Sedan lägger de sig på madrasser och somnar med sitt gosedjur till lugn musik. De barn som inte behöver sova får koppla av en stund genom någon lugnare aktivitet.

När barnen vaknat och varit i badrummet är det dags att klä på sig och gå ut på gården igen. Här finns lekstuga, gungor, rutschkana, sandlåda och en massa härliga backar att ta sig upp och ned för!

14:00 äter vi mellanmål utomhus tillsammans med de äldre barnen. Under de kallare årstiderna stannar vi inne när barnen vaknat och äter mellanmål. Därefter går vi successivt ut så barnen hinner vara ute innan de går hem. Resten av eftermiddagen är vi ute. Att barnen får klättra, balansera, hoppa och springa i en miljö med skiftande underlag utvecklar både kreativitet, motorik och koordination.
Klockan 17:00 stänger förskolan för dagen.

Kuben 3-6 år

På avdelningen Kuben går 20 barn mellan 3 till 6 år.

Förskolan öppnar 07:30 och barnen tas emot på gården fram till 09:00. Kubens barn börjar gå in 08:30 för att starta dagens montessoriarbete.

09:00 har alla barn kommit och är nu inne på avdelningen. Fram till 10:30 har barnen sitt montessoriarbetspass där de själva väljer vad de vill jobba med, allt efter deras egna intressen och förutsättningar. Pedagogerna har i uppgift att hjälpa och guida barnen rätt i sin egen utveckling. Under större delen av året har vi även olika inriktningar för veckans olika dagar som exempelvis rörelse eller skolgrupp för de äldsta barnen. Vi brukar även större delen av året gå till skogen en dag i veckan.

När arbetspasset är klart får barnen returnera materialet till sin hylla och städa undan i miljön inför lunch. Allt eftersom de blir klara går de till badrummet för att gå på toaletten och tvätta sina händer inför lunch. Barnen är indelade i två grupper i samlingen. Varje dag har ett eget tema exempelvis säsong, bokstäver, livskunskap eller sång. Två barn är dukvärdar tillsammans med en personal.

Cirka 11:00 startar lunchen då dukvärdarna har presenterat maten på de båda samlingarna, alla har intagit sina bestämda matplatser och vi läst vår matramsa. Efter lunchen plockar varje barn av sin plats, torkar bordet och sopar golvet. Nu är vi redo för att gå ut! Barnen som väntar på att få klä på sig vilar i det inre rummet genom att läsa en bok eller ta fram någonting att arbeta med.

När vi är ute får barnen själva välja aktivitet eller få hjälp till aktivitet av pedagogerna. Det finns möjlighet att leka fritt på gården eller att plocka ut våra olika utematerial. Utematerialet ska behandlas som det inne, med försiktighet och på det sätt materialet är tänkt.

13:45-14:30 pågår mellanmålet och det äts likt en buffé. Vid varmt väder äter vi ute på vår fina altan annars går vi in och äter. När vi är inne efter mellanmålet finns kompletterande material som gynnar och uppmuntrar grupplekar. Allt eftersom barnen börjar gå hem går övriga barn återigen ut på gården och här hjälps båda avdelningarna åt precis som på morgonen vilket hjälper barnen att lära känna all personal på hela Tusenkedjan. 17:00 stänger förskolan.